Stenungsbaden – spa på västkusten

Stenungsbaden Yacht Club är ett spahotell i Stenugnssund ett stenkast norr om Göteborg. Bastuflotte och två härliga “varma källor” är det som utmärker sig mest.

Jag besökte Stenungsbaden för några veckor sedan och blev genast förtjust i personalen i receptionen. Supertrevliga och personliga! Väl uppe på rummet blev jag imponerad av dess vackra design och mjuka färgkombinationer. Mörkt, dramatiskt och modernt men harmoniskt och vackert. Och inne på toaletter fanns det härliga produkter från Comfort Zone. The joy! Jag bodde där tillsammans med min familj under två nätter för några veckor sedan och på midsommarafton besökte jag och min dotter på snart 6 år deras spa. På förmiddagen var det nämligen öppet även för barn.

Spaavdelningen

Spaavdelningen på Stenungsbaden har inte samma stil som rummen. Här är det mer marint med inslag av lyxig metallic. Men det följde inget direkt tema eller inriktning. Men det gör ju inte heller alla spa.

Det finns ett stort rum med en pool som då och då får strömmar och andra effekter. Härligt! Här var temperaturen lite lägre men inte kallt. Längs med väggen finns det tre olika typer av bastu – torrbastu, ångbastu och ett normaltempererat rum med en varm häll som är superskön för onda ryggar. Jag tror också att det var en upplevelsedusch jag såg mellan två olika bastu men jag hittade ingen knapp så jag tror inte att den fungerade.

Varm källa och jaccuzi utomhus
Elin Fagerberg i solen på spaavdelningens terass

Innanför den stora poolen finns ett inglasat rum med en varm källa. Det betyder inte mineralrikt vatten i det här fallet utan en låg varm pool. Skön! Men den här dagen var det på tok för varm för att hänga inne. Vi hängde däremot länge i den varma källan utomhus. Superskönt! Vi hade kunnat ligga där hur länge som helst. Där finns förutom en till version av den varma poolen, en jacuzzi och flera solstolar. Fina trappor leder ner mot havet och bastuflotten. Det kryllade av maneter när jag var här så jag höll mig till poolen. Men det var väldigt vackert! Tänk att basta här en sval oktoberdag och sen hoppa ner i havet för att svalka sig.

Bastuflotten på Stenungsbaden
Älska livet - en fin slogan på stenungsbaden

Det bjöds på vatten och äpple och i spabaren kan den som vill köpa smoothie, vin, öl och tilltugg.

Spaavdelningen var riktigt härlig. Men jag saknade en inriktning. Det fanns inget direkt unikt förutom det vackra läget. Jag tycker att de kan slipa än mer på konceptet. Jag hade också gärna sett mer omtanke kring sparitualen. Jag köpte aldrig den och den stod rätt slarvigt uppställd. Men då har jag lång erfarenhet av spa och konceptutveckling och ett väldigt kritiskt öga. Ett annat minus var att de som gick på ett träningspass förvisso tränade utomhus men höll inte direkt 1,5 m mellan sig. Tränaren verkade dock superhärlig!

Maten på Stenungsbaden

Middagen på kvällen var i den stora matsalen och utsikten över vattnet var magisk! Personalen var trevlig men jag upplevde tyvärr inte min vegetariska mat som genomtänkt trots att jag hade mailat om det en vecka före besöket. Kvällen innan hade jag beställt en rätt från menyn som var god med grillad endive och grönsaker. Men den saknade helt protein. På midsommarafton var det en satt meny men inga vegetariska alternativ. Servitören fick fråga kocken som först erbjöd samma rätt som kvällen innan och när jag inte ville ha det fick jag en förrätt med en liten bit ost, lite sallad och ett hav av russin, tranbär och rökta mandlar. Min man satt med sparris… Varmrätten var någon potatis och quornfilé med rödvinssås. Det var desto godare. På frukosten behövde jag be om vegetarisk fralla då det inte fanns framme. Det känns som om kökschefen inte är direkt insatt i vegetarisk mat.

Stenungsbaden är väl värt ett besök. Det är vackert, trevligt och romantiskt med väldigt fina rum. Men de har grejer de behöver jobba på. Konkurrensen är hård bland de olika spaanläggningarna på västkusten.

Vilken spaanläggning är din favorit?

Vill du läsa mer om spa? Klicka dig vidare till några av mina tidigare recessioner. Och fler är på väg…