Huden under perimenopaus, menopaus och postmenopaus

Menopaus, postmenopaus och perimenopaus. Alla är de stadier där hormoner påverkar inte bara kroppen utan även huden. Jag tycker att allt kring klimakteriet är lite läskigt och förvirrande och jag vet att många känner likadant som mig. Det är ett stigmatiserat ämne och jag tycker att det pratas alldeles för lite om det. Många skäms utan att det finns anledning till det. Hälften av jordens befolkning kommer, är eller har varit i klimakteriet. Låt oss lära oss mer.

Perimenopaus

Kanske märker du inget alls eller har du stora besvär. Men i samband med att dina äggstockars hormonproduktion minskar kommer du in i förklimakteriet/perimenopaus. De första tecknen kan komma redan 10-15 år innan du har din sista mens. Det kan vara små subtila signaler som att du inte helt känner igen dig själv. Kanske får du svårare att sova, vaknar svettig, har humörsvängningar eller oregelbunden mens. Ångest, minskad sexlust, vallningar och migrän kan vara andra tecken.

Många får stressrelaterade sjukdomar som utbrändhet när de egentligen “bara” har hamnat i klimakteriet. Eftersom många i vården ännu inte är tillräckligt insatta om åren innan menopaus tycker jag att du direkt ska vända dig till en specialist som en bra gynekolog om du upplever stora besvär.

Kortisolet, ett stresshormon, ökar i kroppen samtidigt som progestoronet minskar och östrogenet hoppar runt. Kortisol har en negativ inverkan på hudens kollagen som ger huden dess fasthet. Därför kan huden tappa spänst under förklimakteriet och det kan vara bra att förebygga med hudvård i tid. Lägg gärna till en produkt i din hudvårdsrutin med retinol och/eller vitamin C.

När kroppens hormoner hoppar upp och ner bildas oxidativ stress som också påverkar huden. Det kan bland annat göra att gamla pigmentfläckar kommer tillbaka. Många får vuxenakne eller rosacea under förklimakteriet. Det blir också vanligare att huden blossar när du till exempel dricker rödvin.

Under perimenopaus ökar talgproduktionen och plötsligt kanske du har blandad eller fet hud när du tidigare har haft normal eller torr. Då kan du lokalbehandla de partier som är fetare med produkter lämpade för den hudtypen.

De sista åren innan menopaus blir besvären värre.

Några knep för att besvären ska lindras är fysisk aktivitet och bra kost.

Vad är menopaus?

När det var ungefär ett år sedan du hade din senaste mens är du i menopaus. Det brukar inträffa ungefär runt 51-52 år. Nu blir cellförnyelsen sämre i huden, den tar ungefär dubbelt så lång tid som för en person runt 25-30 år. Huden kan kännas lite grå och har sämre cirkulation. Om du inte redan har lagt in en peeling i din hudvårdsrutin, se till att lägga till en 1-2 gånger i veckan för att hjälpa cellförnyelsen på traven.

Postmenopaus

När du närmar dig 60 år är huden mer tunn och skör. Barriärfunktionen har försvagats och huden är känsligare, har fler fina linjer och rynkor och behöver lite mer kärlek. Hudens talgproduktion har minskat och vi har förlorat ungefär 50% av våra lipider. Huden är torr och elasticiteten sämre. Nu behöver huden betydligt mer näring och fett än tidigare. Håll utkik efter rengöringsbalms, fuktgivande serum och härligt rikliga ansiktskrämer!

Det finns som sagt en hel del vi kan göra för att underlätta klimakteriet och åren efter. Jag tycker ännu att det känns som om forskningen ligger på efterkälken jämfört med många andra områden och ofta är det ju tyvärr så inom områden som enbart gäller kvinnor. Men tillsammans kan vi förbättra det genom att lära oss mer om våra kroppar och hur de fungerar och sätta krav på kunskap inom vården.

Flera hudvårdsföretag forskar på huden under klimakteriet. Ett av dem är Vichy som nyligen har släppt en hel serie inriktad på förklimakteriet och menopaus – Neovadiol. Där produkterna för förklimakteriet är lättare än de för menopaus som bland annat innehåller essentiella fettsyror.

Lästips

Minifakta om sminkbasen

Spa i Båstad

Vill du lära dig mer om klimakteriet? Spana in klimakteriepodden.