Kosta Boda Art Hotel – spa i glasriket

Kosta Boda Art Hotel ligger i hjärtat av glasriket, mitt i de småländska skogarna. Jag besöker deras spa en kväll vilket visar sig vara två flugor i en smäll.

Regnet öser ner när bilen rullar in i Kosta. Det känns minst sagt lockande att smita in på spa. Men i väntan till kvällen då jag och min man har vår tid bokad i spaavdelningen (coronarestriktioner) så passar jag på att smita in till områdets outlet.

Efter shoppingrundan och en tidig middag är klockan 19 och tiden är inne för oss att ta trappan ner till Kosta Boda Art Hotels spaavdelning. Jag brukar föredra att gå på spa under eftermiddagar men det blev riktigt mysigt under kvällstid också och just här blev det extra lyckat.

Spa på Kosta Boda Art Hotel

Eftersom Kosta Boda Art Hotel är ett designhotel följer spaavdelningen samma spår. Inomhusdelen är designad av glaskonstnären Kjell Engman och det är just glaset som gör stället unikt. Sverige är ju känt världen över för sin glaskonst.

Jag möts av en stor vacker pool när jag kommer in. I botten av poolen finns det glasskulpturer och på väggar och pelare finns det också glas. Det känns som att gå runt i ett konstgalleri samtidigt som jag är på spa. Konstrunda i badkläder!

Den stora poolen på Kosta Boda Art Hotel med en mindre i bakgrunden. Färgerna går i blått ochbrunt och längs med en vägg står flera badstolar uppställda.
Brun träpanel och fotkar i blått porsling

I ett hörn finns en mindre och varmare pool och bredvid står det fotkar uppställda redo för ett fotbad med badsalt. På andra sidan finns det en relaxavdelning som känns lugn och skön. På varje sida om den hittar jag en bastu – en ångbastu och en torrbastu. Den senare kan vara en av de snyggaste bastur jag har sett med polerade välvda plankor. Hinken med kallt vatten i duschen utanför ger mig ett rejält uppvaknande innan jag bestämmer mig för att gå ut utomhus.

Nä, nu ljög jag faktiskt. Jag tvingade min man att testa hinken med kallt vatten. Jag vågade inte. Han tyckte att det var mindre kallt än han trodde innan.

Dusch med hink över
Botten av poolen. En konstutställning i vatten.
Poolen på Kosta Boda Art Hotel i skymningsljus
Ju mörkare det blir, desto vackrare blir det.
En glasskulptur i blått och orange med poolen i bakgrunden

Utomhusdelen

I mitten av en stor gård omgiven av ett mörkt plank står en helt rund pool. Jag gillar formen på poolen som känns ovanlig och lyxig. Det finns två stora trappor med breda trappsteg ner till den djupare delen. Vattnet är lätt uppvärmt och jag njuter av att simma runt. Precis bredvid står en mindre men betydligt varmare pool. Superskön! Jag ser aldrig några bubblor men det kan vara en jacuzzi. Fasadväggen bredvid är täckt av glaskonst som glittrar när mörkret lägger sig.

Det enda som stör här ute är planket där jag kan se taket på outleten ovanför och vid kanten av planket är det utsikt över en parkering. Det tar ner lyxkänslan rätt rejält. Här hade jag velat se ordentligt med grönska som det är väldigt lite av inne på Kosta Boda Art Hotel. Självklart ska glaset vara i fokus men grönska hade kunnat göra mycket på spaavdelningens utomhusdel för att förhöja miljön. Bilar, outlet och spa på designhotell hör inte riktigt ihop.

I behandlingsrummen arbetar de med hudvårdsmärket Babor. Jag testar ingen behandling när jag är här. Tiden är för kort. Men de ska bland annat ha en signaturbehandling med uppvärmt glas som används vid massage. Det låter mysigt!

Utomhuspoolen med en rondellhund i mitten.
Bubbelpool med stengolv omkring och glasfönster bakom.
Elin ler och står i poolen. Håret är bakåtkammat
Det är nästan mörkt ute och Elin simmar i den rundade poolen.
Elin och hennes man i närbild. Båda ler och har badkläder på sig.

Sammanfattningsvis

Kosta Boda Art Hotel är ett spa som passar perfekt för dig som är intresserad av design. De behöver finslipa på utomhusdelens miljö men överlag är det väldigt fint och mysigt här. Jag tycker att det passar både par och kompisgäng. Det är lugnt, rogivande och vackert. Ju senare det blir på kvällen, desto mer framträder glaskonsten så att välja kvällsspa är en bra idé.

Restaurangen serverade god mat och anläggningen har även en bar. Den är också designad av Kjell Engman. Det är blått. Väldigt, väldigt blått i baren. Precis utanför spaavdelningen finns ett litet men riktigt bra gym. Men om du åker hit behöver du också göra plats i schemat för Kosta Bodas outlet. Speciellt glaset såklart.

Tips! Missa inte alla vackra tavlor på hotellet. Gå en konstrunda och njut! Missa inte Kosta Glasbruk.

Elin står i badrock och ler in i kameran. I bakgrunden syns färgglada tavlor.
Konstgalleri eller spa?

Lästips!

Hooks Herrgård spa

Elements spa i Stockholm