L’Occitane en Provence

Visste du att L’Occitane en Provence (Loxitann) firar 40 år i år? Företaget grundades av Olivier Baussan 1976 i Provence, Frankrike. Han ville tillverka produkter med ingredienser från området och började sälja sina produkter på marknaden. När efterfrågan så småningom ökade startade han en butik. Han tog över en tvålfabrik i Manosque, en liten by i Provence, och började tillverka vegetabiliska tvålar. Här är L’Occitanes en Provence fabrik kvar än idag, nu med runt 1000 anställda.

Loccitane creme divine L'Ocitanne Kungsgatan Elin FagerbergJag i butiken på Kungsgatan.

Produkterna baseras ännu i stort på växter från Provence och det finns runt 200 växtbaserade ingredienser i produkterna. Företaget är främst kända för sin aromaterapi med fina eteriska oljor.  Jag har främst använt klassikern Almond Shower Gel och Shea Butter Hand Cream tidigare. Jag älskar dem! Men efter en rundvisning i deras butik på Kungsgatan blev jag nyfiken på mer. Då jag missat L’Occitanes 40-års event några veckor tidigare fick jag en visning av deras pressansvarig i efterhand.

L'Occitane en Provence Loccitane hansmassageJag fick handmassage i butiken. Lyx! 

Förutom ingredienser från Provence är sheasmör en flitigt använd ingrediens i L’Occitanes produkter. Den hämtas från ett kvinnokooperativ i Burkina Faso. Samarbetet började redan under 70-talet då grundaren Olivier besökte landet. Då var sex kvinnor engagerade i projektet. Idag har det växt rejält och hela 17 000 kvinnor är sysselsatta med att producera sheasmör. Fantastiskt!

Loccitane sheasmörL’Occitane en Provence 100% sheasmör är hårt som ett vax men blir snabbt mjukt i kontakt med kroppsvärme. Det är bra för extra torra områden som knän, armbågar och fötter. Det fungerar även bra på barn. Shea är en vanlig ingrediens i hudvård och kroppsvård och det är inte konstigt med tanke på dess fantastiskt mjukgörande egenskaper.