Om personlig utveckling

Den här våren har jag jobbat mycket med personlig utveckling för min egen del. Anledningen är att jag känner att jag vill bli mer närvarande och medveten. Speciellt medveten om mina egna tankar och hur jag reagerar på dem. Det är betydligt svårare än det låter och jag ser det som ett evighetsprojekt. Jag kan ofta ha negativa tankar utan att registrera hur de påverkar mig. Det känns viktigt för mig att bli av med det. Vi kan ju till viss del styra våra tankar och definitivt bli medveten om hur de påverkar oss.

Jag har alltid varit väldigt intresserad av personlig utveckling. Jag tycker att det är ett fascinerande ämne och man märker snabbt vilka det är som har jobbat mycket med det. Att göra sig medveten om sina negativa sidor och rädslor och arbeta med dem tycker jag är ett av det viktigaste inom kategorin. För vem vill gå och bära på gammalt tråkigt bagage i onödan? Jag upplever att personlig utveckling kan göra en visare, mer kreativ och mer harmonisk. Tänk om man hade lärt ut det i skolan? Jag vill lära känna mig själv bättre, känna mig starkare, klokare och veta vad jag vill och bland annat bli en ännu bättre mamma på vägen.

En av de saker jag arbetar med är att istället för att bara skriva upp mina mål försöker jag bryta ner dem och förstå dem bättre. Avsätta tid för dem och arbeta mot dem istället för att bara ha dem på pränt. Jag hittade en av mina gamla dagböcker tidigare idag. Den var några år gammal och jag hade skrivit ner tre mål för varje dag. När jag nu läste igenom dem igen kändes det som om jag fokuserat på helt fel saker. Istället för att fokusera på hur jag ville må fokuserade jag på ytliga saker som hur jag ville se ut. Det ger ju inte mig något i längden, inte sant?

Yrkesmässigt har jag också funderat mycket. Jag vill jobba mindre och ha mer tid över till annat. Men det kan vara en svår kombination om man vill ha samma eller mer i lön. Men mitt mål blir att lägga mer energi på de aktiviteter som faktiskt ger resultat istället för att slå huvudet i väggen med saker som inte går framåt.

Men det viktigaste planet för mig är det känslomässiga. Vad jag känner, varför jag känner det och hur jag reagerar på mina känslor. Får de mig att må bättre eller sämre? Har mina negativa känslor som rädsla och oro någon egentlig grund?  Vad får mig att gå framåt i livet och känna mig harmonisk och värdefull.

För mig är det viktigt med personlig utveckling. Att ta tag i sig själv och verkligen förändras till något bättre. Även fast det bara är en själv som märker det.

Jobbar du något med dig själv? Är det något som är viktigt för dig?