Solprodukter till ansiktet för en snygg solbränna. Det syns flera tuber och flaskor på bilden som ligger på en handduk.

Få en snygg solbränna med rätt produkter

Ute efter snygg solbränna utan att få solskador? Här kommer min guide med tips och produkter.

Äntligen är våren här och med den ett högre UV-index och mer sol. Börjar du också längta efter rosevin på en uteservering (med avstånd), picknick i parken och balkonghäng? Jag med. Så låt oss kika närmare på hur vi kan njuta utan att få solskador.

Vi har ju pratat om detta innan men låt oss repetera. Ju mer vi vet, desto större chans att vi klarar oss utan solskador.

Vad är solbränna?

Solbränna är hudens reaktion på solens strålar för att skydda sig. Den bruna färgen – melanin, kommer av vår skyddsmekanism och tillverkas av hudcellerna melanocyter. Man kan förklara dem som små bläckfiskar som sträcker ut sina långa armar för att skydda övriga hudceller. Det aktiveras av UVB som även kan ge upphov till melanom. UVB går ner i hudens yttersta lager – Epidemis och är mest aktivt mitt på dagen. UVA däremot är aktivt under hela dagen och kan ge oss solskador. Strålarna går ner genom dermis – hudens mittersta lager och kan orsaka DNA-skador som ger upphov till förlorad elasticitet och spänt och andra solskador.

Den snabba solbrännan. Den där du får färg snabbt men kanske först blir röd eller rödbrun är inte så snygg och sitter heller inte lika länge. Den du jobbar upp långsamt blir både snyggare och mer långvarig.

När huden är bränd har den en inflammation och inflammationer ökar risken markant för ålderstecken. Risken för malignt melanom ökar också.

5 trick för en snygg solbränna

Rätt formula

Välj ett solskydd med en formula som passar just dig. Det finns många olika idag så det finns något för alla. Testa dig fram till din favorit. Kräm, lotion, mousse, spray, olja… ju mer du tycker om din produkt, desto större chans att du faktiskt kommer att använda den.

Skydda även i skuggan

50% av solens strålar kommer från himlavalvet. Det betyder att du blir brun även i skuggan. Men du blir inte bränd. Låt gärna huden pausa i skuggan ett tag.

Tid på dygnet

Njut av solen på morgonen eller under sen eftermiddag. Då är den inte lika stark men du får ändå färg. Kanske med en morgonpromenad, löprunda eller en uteservering? Det kan kännas trist att vara inomhus mellan 11-14 när det är strålande väder ute. Men om du är utomhus innan och efter får du förmodligen ändå din dos av utehäng.

Vill du ha färg NU?

Tro mig, jag med. Mina bleka ben kan skrämma barn. De reflekterar förmodligen lika mycket ljus som snö gör under vintern. Tricket är att komplettera med brun-utan-sol! Men glöm inte att huden ändå behöver solskydd. BUS ger inget skydd mot solens strålar utan bara en fin färg.

Lär dig mer om brun-utan-sol

Motverka en grå och trist ton

En återfuktad hud får en betydligt snyggare solbränna. Den blir mindre grå och får en schysst lyster. Solen torkar ut huden vilket gör att det är extra viktigt att du smörjer in huden efter att du har varit ute i solen. Addera gärna en kroppsskrubb någon gång i veckan. Då får du en superfin lyster, huden får en vacker färg och den blir härligt mjuk. Skrubben tar bara bort döda hudceller på ytan och når inte när till hudens pigment.

Så använder svenskar solskydd – känner du igen dig?

Varumärket Evy har gjort en undersökning tillsammans med YouGov. Den visar det här:

 • 3 av 5 svenskar är ovetandes eller osäkra på hur mycket solskydd de behöver.
 • 1 av 3 slarvar med mängden solkräm trots att de vet hur mycket de bör ha.
 • 47 % är oroliga för hudcancer när de solar.
 • 42 % av de över 60 år vet inte hur mycket solkräm de behöver. Däremot är det bara 17 % av de mellan 18-29 år som känner sig osäkra på mängden solkräm.
 • 23 % har hudförändringar som till exempel pigmenteringar som de tror beror på solen.
 • 42 % av alla kvinnor använder solskydd för att undvika ålderstecken. För män är den siffran nere på 17 %.
 • 1/3 använder inte solskydd alls eller bara när det börjar bränna på huden.
 • 3/5 använder bara solkräm när solen är framme under sommarmånaderna.
 • Endast 16 % vet om att solskydd ska återappliceras varannan timme.

Till ansiktet behöver du en tesked solkräm för att få fullgott skydd. Till kroppen behöver du 30 ml. 20 ml för barn.

Ett annat tips är att ta den mängd du tror är tillräcklig och efter du har applicerat den smörjer du in dig en gång till. Om du applicerar för lite så får du inte det skyddet som står på flaskan. Enligt Evy Technology motsvarar en för liten mängd av spf 50 inte spf 25 utan istället spf 2 (!!).

Detta kan hända med din hud när du bränner dig i solen

 • Huden får skador på sitt DNA som kan orsaka solskador många år efter att du har bränt dig.
 • Malignt melanom – 500 svenskar dör av malignt melanom varje år. Det är fler än i trafiken.
 • Pigmenteringar – pigmentfläckar av olika slag påverkas kraftigt av solen.
 • Slapp hud – huden förlorar sin spänst och elasticitet.
 • Rynkor – en slapp hud gör att rynkor framträder.
 • Ojämn struktur.

Det är ju ganska lätt att slippa få allt det där i förtid om vi vet vad vi ska göra och få en fin solbränna utan att egentligen bränna oss. Undvik solen mitt på dagen, skydda dig med kläder och hatt i stark sol och komplettera med en stor klick solskydd som du återapplicerar under dagen. Här nedan hittar du ett gäng fina produkter.

Utspridda tuber och flaskor med solprodukter ligger på en handduk. Stenar ligger vid sidan och flera produkter är skuggade.
Till ansiktet
från vänster:
Anthelios Ultra Protecition från La Roche Posay – en lätt kräm som går snabbt in i huden. Perfekt även för solkänsliga ca 179 kr/50 ml. Ideal Soleil Fuktgivande solkräm från Vichy – smidig tub och bra skydd, super för torr hud ca. 189 kr/50 ml. Invisible Physical Defense från Dermalogica – en kräm jag återkommer till varje år, super för känslig hud ca 535 kr/50 ml. Daily Defense Face Mousse från EVY Technology – en mousse som snabbt absorberas av huden och är smidig att använda även under smink. Har ett väldigt bra UVA skydd vilket inte är lika vanligt ca 149 kr/75 ml. UV Face Shine Control från NIVEA – budgetvänliga kräm med bra skydd och mattande effekt ca 99 kr/50 ml. UV-Age Daily från Vichy – en liten och smidig flaska perfekt för necessär och handväska ca. 249 kr/40 ml. High Protection Sunscreen Lotion från Priori – en superskönt lätt färgad solkräm för ansiktet som känns återfuktande. Jag använder den som daglig ansiktskräm under vår och sommar ca 995 kr/50 ml. Mineral Skincare från Priori – ett mineralpuder med solskydd som fungerar som hudvårdande makeup. Super för att komplettera med din solkräm eller bättra på under dagen de dagar du är sminkad. Men inget att använda som enda skydd på stranden ca 499 kr/6.5 g.
Fyra produkter i tub och flaska med bra solskydd för en snygg solbränna. Produkterna ligger på en vikt handduk och har små stenar bredvid sig. Handduken är rosa och underlaget grått.
Till kroppen
Från vänster:
Protect & Dry Touch Cream Gel från NIVEA – lätt gelekräm som absorberas snabbt av huden ca 145 kr/175 ml. Solspray Högt Skydd från Apoteket – ett spray med glycerin och rapsolja som känns återfuktande ca. 149 kr/200 ml. Protect & Dry Touch Refreshing från NIVEA – ett solskydd i sprayform som absorberas snabbt och är lätt att applicera ca 165 kr/200 ml. Fresh Hydrating Milk från Vichy – en stor härlig tub med återfuktande solskydd i lite mjölkig konsistens ca 255 kr/300 ml.
Solskydd till barn. Bild med tre produkter på en handduk. Det finns stenar utspridda och en sandleksak.
Till barnen
Från vänster
Sunscreen Mousse från EVY Kids
– ett solskydd i lättapplicerad mousse som går att använda från 6 månader. Väldigt omtyckt av mina barn! ca 189 kr/200 ml. Kids Mineral UV Protection från NIVEA – parfymfri och veganvänlig kräm med högt solskydd ca 199 kr/150 ml. Solspray Barn från Apoteket – innehåller glycerin och avokadooljan och kommer i smidig spray ca. 149 kr/200 ml.

Vilken typ av solskydd föredrar du?

Lästips

Atopiskt eksem hos barn och vuxna

Hur ska jag sopsortera skönhetsprodukter?

Här kan du läsa mer om EVYs undersökning