Hur ska jag sopsortera skönhetsprodukter?

Jag tror att vi är många som har stått där för att sopsortera och lagt i kartong i en behållare och metall i en annan. Men hur är det med krämerna, hårsprayen och den där överblivna kroppsskrubben som luktar dåligt? Hur ska vi göra med dem? För att bringa klarhet har jag pratat med Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm Vatten och Avfall.

Bli bäst att sopsortera!

Vad är det vanligaste misstag vi gör när vi ska sopsortera? 

– Det vanligaste felet är att vi inte sopsorterar vårt hushållsavfall utan blandar sådant som ska bli fjärrvärme med förpackningar och matavfall som kan återvinnas och bli nya produkter. Ungefär sextio procent av det som hamnar i soppåsen är saker som borde ha sorterats ut. Samtidigt finns det allt fler som är jätteduktiga på sopsortering och förstår värdet av den. Ett annat vanligt fel är att vi inte tar hand om matfett som antingen bör torkas ut med hushållspapper och slängas i den vanliga soppåsen eller hällas upp på en flaska och lämnas in till en återvinningsstation.

De flesta känner till att nagellack räknas som miljöfarligt avfall, finns det någon mer skönhetsprodukt som gör det? 

– Hårfärg, parfymer, sprayburkar, nagellack och nagellacksbortagningsmedel är kosmetiskt avfall som måste lämnas in separat. Var dessa finns är olika beroende på i vilken kommun du bor. I Stockholm har vi miljöstationer och återvinningscentraler dit man kan gå, men man kan även lämna in kosmetiskt avfall hos många Kicksbutiker samt hos ett antal Åhlensvaruhus. Många kosmetiska produkter innehåller kemikalier så som siloxaner och mikroplaster, vilka reningsverken inte klarar av att rena bort helt. Dessa är svårnedbrytbara och tas upp av levande organismer. Försök därför att undvika den typen av produkter.

Alexandra Fleetwood från Stockholm Vatten och Avfall lär oss att sopsortera
Alexandra Fleetwood lär oss att sopsortera skönhetsprodukter

Hur är det med elartiklar som hårfönar, rengöringsborstar, rakapparater och liknande? 

– Elartiklar med sladd eller batteri är farligt avfall och ska lämnas in på en miljöstation, återvinningscentral eller i en butik som säljer elartiklar. De har skyldighet att ta emot dessa uttjänta produkter. 

Om jag vill slänga en produkt som till exempel blivit för gammal men inte har tagit slut, vad ska då göras med innehållet som är kvar?

– Om burken innehåller kemikalier som är farliga ska det framgå av förpackningen och den ska sorteras som farligt avfall ett sådant exempel är sprayburkar. Krämer och oljor kan vara kvar i förpackningen och ska sorteras som kosmetiskt avfall och lämnas in till miljöstationer, återvinningscentraler, till Kicks eller Åhlens. Om burken är tom kan den sorteras efter material. Glasflaskor sorteras som glas och plastförbackningar som plast. 

Dessa KICKS-butiker tar emot kosmetiskt avfall

Danderyd: Mörby centrum
Göteborg: Avenyn, Backaplan, Femman/Nordstan, Frölunda Torg och Angered Centrum
Haninge: Haninge centrum, Port 73
Huddinge: Huddinge centrum
Piteå: Småstaden
Stockholm: Westfield Mall of Scandinavia
Stockholm: Drottninggatan, Farsta, Fleminggatan, Fältöversten, Gallerian, Globen, Hornstull, Högdalen, Kista, Ringen, Skärholmen, och Vällingby.
Sundsvall: In Gallerian
Södertälje: Kringlan
Tyresö: Tyresö centrum
Täby: Täby centrum
Upplands Väsby: Upplands Väsby centrum
Värmdö kommun: Värmdö köpcentrum
Östersund: Kärnan

Dessa Åhlens-butiker tar emot kosmetiskt avfall

Göteborg: Åhléns Västra Frölunda, Åhléns Kungsgatan, Åhléns City Nordstan

Helsingborg: Åhléns Kullagatan, Åhléns Ängelholm, Åhléns Väla

Stockholm: Åhléns Skanstull, Åhléns Odenplan, Åhléns Bromma, Åhléns Vällingby

Sundsvall: Åhléns Sundsvall

Butikerna är utvalda efter vilka kommuner som vill samarbeta med butikerna. Jag hoppas verkligen att fler kommuner gör det möjligt att underlätta för oss att lämna in kosmetiskt avfall i butiker.

Här kan du läsa om mina tips när det är dags att rensa ut i badrumsskåpen.

Foto: Stockholm Vatten och Avfall