SHR, hudterapeuter och skönhetsmyter

Du har säkert sett emblemet SHR på flera skönhetssalonger. Men vad står det för?

Efter 30 års erfarenhet som hudterapeut är Annica Joensuu en av de största experterna på hudvård i Sverige. Hon har bland annat hunnit med att driva skönhetssalong och arbeta som lärare för blivande hudterapeuter. Idag är hon ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation – SHR.

Namn: Annica Joensuu

Ålder: 51

Gör: Ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation

År i branschen: 30

annica SHRAnnica Joensuu

Vilka är de största myterna inom skönhet?
– Den största tror jag är att vaxning inte ökar hårväxten som många tror. Rakning skär bara av håren som känns tjockare och därför kan man tro att det blir grövre hår. Brustna blodkärl finns inte heller. Röda strimmor på exempel kinder är endast ytliga, vidgade blodkärl. Hade det varit brustna blodkärl skulle man ha en blödning i huden. Att man ska torka ut huden när man har fet hy är också en myt. Huden försöker istället kompensera genom att bilda mer fett/talg. Bra rengöring av huden är viktigt men inte att torka ut huden.

Finns det några ingredienser du undviker eller föredrar lite extra då du väljer skönhetsprodukter?
– Jag använder det mesta och undviker inget speciellt. Alla de produkter som idag finns på den svenska marknaden är godkända och säkra. Jag tror istället att det är viktigt att välja filosofi. Jag vill också varna lite från att köpa från utländska webbshopar då man både kan bli lurad och att det kan finnas produkter som inte håller samma höga standard som här.

Vad är SHR?
– SHR är en ideell förening för hudterapeuter i Sverige. Vi kvalitetssäkrar våra medlemmar genom att utfärda auktorisation. Vi anordnar en mängd utbildningar, mässor m.m. för våra medlemmar, för att dessa ska fortbilda sig. Vi arbetar gentemot myndigheter, utbildningsanordnare och andra. Allt för att skapa en säker och trygg bransch för konsumenterna.

Varför ska man välja en hudterapeut som är ansluten till er?
– Våra medlemmar har en gedigen utbildning som granskas av oss. De arbetar efter etiska regler, har behandlingsskadeförsäkring och går regelbundet på fortbildning för att uppdatera sig i yrket.

 

Unknown

 

Annicas 5 bästa skönhetstips!

– Se till att få tillräckligt med sömn eller vila.

– Rör på dig men hitta din egen träningsform. Jag är inget fan av gym men det finns andra sätt att röra på sig.

– Var lycklig! Det kanske är lättare sagt än gjort men vad jag menar är att försöka att se positivt på tillvaron, omge dig inte med energitjuvar och var tillfreds med vad ditt liv erbjuder.

– Pröva dig fram till produkter som du gillar och som du kommer att använda. Inte för krångliga eller för många då är risken stor att de blir kvar på hyllan.

– Till sist är det ändå så att det är i huvudsak generna som styr förutsättningar för skönhet. Är du inte lika lyckligt lottad med bra gener som andra så finns idag många sätt att få lite hjälp på traven, bland annat hos hudterapeuter.

 

Foto: SHR.