Ansiktsolja från Acasia Skincare, Sunday Riley och Skintology Stockholm

Varför ska jag använda ansiktsolja?

Få saker känns så sköna på huden som en ansiktsolja. Men låt oss nörda ner oss lite mer i dem. Och du, alla kan hitta en ansiktsolja oavsett hudtyp.

Precis som serum och ansiktskrämer finns det ansiktsoljor för olika hudtyper, – problem och -tillstånd. Därför kan du behöva testa dig fram för att hitta den bästa för just dig. Det finns “rena” oljor och de som är blandade med till exempel retinol eller andra kompletterande ingredienser. De finns också de som har blandats med silikoner eller estrar för att förändra konsistensen.

Hur ska jag använda ansiktsolja?

Det skiljer sig lite åt beroende på vilken olja det är. Så det är alltid smart att läsa på förpackningen. Oftast använder du den ovanpå ditt serum. Ibland kan den ersätta din ansiktskräm, användas ovanpå den eller blandas med. Allt beror på vilken konsistens oljan har. Om det är en torrare olja brukar den fungera fint under din ansiktskräm. Personligen brukar jag gilla att lägga den som ett lock ovanpå.

Ett allmänt trick är att less is more. Använd en ytterst liten mängd ansiktsolja. Det finns ingen anledning att slösa, huden blir mättad ändå.

En droppe ansiktsolja på Elins hand

Varför ska jag använda ansiktsolja?

Det finns ett fysikaliskt fenomen kallat osmos som gör att ett lösningsmedel kan strömma från en sida av ett membran till ett annat. Det sker för att jämna ut vätskebalansen om jag förstår saken rätt. Jag ska inte gå in mer på det då jag inte är någon fysiker. Men vad som är viktigt är att när luftfuktigheten sjunker rejält så som det gör i Sverige på vintern, så vill luften ta fukt från någon annanstans – din hud. Det är en av anledningarna till varför du blir mer torr och fuktfattig på vintern. Lägg till kyla, vind och allmänna vinterdepressioner och huden är inte i sin bästa form.

MEN! Det finns såklart bot. Du kan kapsla in fukten i huden så att den inte försvinner så lätt. Då behöver du en fuktighetsbevarande produkt som inte bara är fuktighetsgivande. Där kommer ansiktsolja in. Ansiktsoljor är nämligen fenomenala på att bevara fukten i huden. Men de kan också ha flera andra fina egenskaper som att stärka hudbarriären, verka närande med essentiella fettsyror, mjukgörande, lindra rodnad, ge glow och hjälpa till att släta ut tex. Och vi får inte glömma alla vitaminer som oftast finns i ansiktsoljor.

Finns det några nackdelar?

Jag kan spontant komma på tre.

Nr. 1 är att de är känsliga för ljus och värme. Det gör att du behöver titta efter mörka flaskor och inte låta dem stå i till exempel ett badrumsfönster där det lätt bli varmt eller precis ovanför elementet. Då härsknar de snabbt. Men där ska å andra sidan inga hudvårdsprodukter stå då allt är färskvaror.

Nr. 2 är att olja löser upp brun-utan-sol. Super för dig som vill få bort gammal ojämn BUS. Mindre bra för dig som precis har smort in dig med BUS och fått en schysst färg.

Nr.3 är egentligen inget negativt men kan vara bra att tänka på. Många produkter kallas ansiktsoljor men innehåller mest silikoner som inte gör någon direkt skillnad för huden. Du vill inte ha silikoner i början av INCI-listan.

Fyra av mina favoritoljor till ansiktet

Acasia Skincare Daily Nourishing Vitamin Oil – en väldigt skön fyllig konsistens och ett innehåll med bland annat squalane, nattljusolja, arganolja, C-vitamin, E-vitamin och koenzym Q10. Huden blir mjuk, får lyster och huden ska få förbättrad elasticitet. Elasticiteten vet jag inte om den har blivit påverkad än då jag har testat den lite för kort tid för det.

Ca. 495 kr/30 ml.

OBS! För transparensens skull. Acasia är en av mina härliga uppdragsgivare. Men det här är inget sponsrat inlägg.

Här kan du se när jag pratar med Acasias grundare om oljan.

The Basics Oil Gel från Skintology Stockholm – är det en gelé eller är det en olja? Bra fråga. Den är som en gelé som förvandlas till en olja. Ljuvlig är den oavsett. Den här oljan är blandad med estrar för att få en lättare konsistens. Den innehåller bland annat bisabolol som lugnar en reaktiv hud, vegetabiliska oljor och vitamin E.

Ca. 579 kr/30 ml.

Här kan du läsa om mitt besök på Skintology Stockholm

Luna Sleeping Night Oil från Sunday Riley – en ansiktsolja som mjukgör, lindrar och minskar synligheten av rynkor och förstorade porer. Du hittar bland annat retinolestrar, avokadoolja, björbärsfröolja, chiaolja och kamomill i flaskan. Den innehåller också azulen som lindrar men som också färger produkten härligt blå. Men den blir genomskinlig när du smörjer in huden med den. Du kommer inte förvandlas till en smurf.

Ca. 579 kr/15 ml.

Här kan du läsa om ett pressmöte i Kiruna med Sunday Riley.

Ansiktsoljor från Acasia Skincare, Skintology Stockholm och Sunday Riley
Acasia Skincare Daily Nourishing Vitamin Oil, The Basics Gel Oil från Skintology Stockholm och längst fram Luna från Sunday Riley.

Divine & Rosehip Oil från Antipodes – en veganvänlig olja som innehåller avokadoolja, jojobaolja, macadamianöt och nypon. Den är väldigt skön att addera när du känner dig torr! Enkel men bra.

Ca. 349 kr/30 ml.

Ansiktsolja från Antipodes

Använder du ansiktsolja? Vilken är din favorit?