Yubi Blonde – Shu Uemura fräschar upp blekta svall

Yubi Blonde är Shu Uemuras senaste tillskott för oss som är naturligt eller blekt blonda/grå och som vill fräscha upp färgen och minska toner av gult och mässing.

Shu Uemura valde sin egen väg

Shu Uemura är ett japanskt hårfårdsmärke som känns exklusivt och genomtänkt. Grundaren med samma namn föddes 1928 i en högt aktad samurajfamilj. Men han delade inte samma intressen som resten av familjen. Istället för att glida runt med societeten var han intresserad av skönhet. Som enda man bland 300 studenter tog han examen från Tokyo Beauty school på 40-talet.

Han arbetade inom makeup och så småningom tillverkade han en oljebaserad makeuprengöring som blev väldigt populär. Det säljs ännu en var sjunde minut. I början av 80-talet tog han fram sin första makeupkollektion och franstången är vi nog många som har hört talats om. Makeupen är väldigt selektiv och finns idag bara i världens 20 största städer.

Det dröjde ända till 2007 innan hårprodukterna kom.

Yubi Blondes alla fyra produkter med blommor i bakgrunden

Yubi Blonde

41% av Europas kvinnor har någon gång blekt håret. I Sverige är siffrorna betydligt högre.

Ett blekt hår blir ofta mer poröst och torrt och färgen slår lätt i mässing efter några veckor. Shu Uemura lovar bot med nya Yubi Blonde. Yubi står för grace och skönhet vilket jag tycker känns rätt lockande.

Bland ingredienserna hittar vi bland annat japansk vit pion. En blomma som för 1500 år sedan bara fick finnas hos kejsaren. Det är tydligen svårt att få vit pion att växa av sig själva men de går bra att odla där det är mycket jord och blöt sådan. Den pion som Shu Uemura använder sig av i Yubi Blonde växer i en japansk skidort. Blombladen ska vara snudd på oljiga på utsidan och det är tydligen det som ska ge blomman dess vårdande och mjukgörande egenskaper.

Tanken med Yubi Blonde är att neutralisera hårtonen hos kalla eller neutrala ljusa nyanser utan att färga håret för mycket. Den ska kunna hjälpa dig att behålla och förbättra din färg men inte förvandla den gula färgen du blev missnöjd med hos frisören. Om det händer får du gå tillbaka.  

Österländska filosofin handlar inte om att bara ha mycket protein i en produkt eller mycket färg i en annan. Utan mer om balans. 

närbild på Yubi Blonde hårinpackning med silvereffekt

Fyra produkter i Yubi Blonde

Det finns två schampon, ett balsam och en inpackning i Yubi Blonde. Alla har en diskret blommig doft som är superfin. Jag gillar också den snygga förpackningen.

Glow Revealing Schampoo

Ett schampo som vårdar, ger lyster och rengör och rensar håret. Men inte lika mycket som ett djuprengörande schampo utan en mildare variant. Formulan är helt transparent. Jag gillar det här skarpt!

Ca. 350 kr/300 ml.

Anti-Brass Purple Schampoo

Det här schampot känns som kärnan i Yubi Blonde. Det har pigment i sig som är utvecklat av en japansk bläcktillverkare. Tonen är violett och inte blåviolett. Blått och gult blir grönt och därför har Shu Uemura valt violett istället för blått. Färgmolekylen är rund till skillnad mot många andra silverschampon. Det gör att håret reflekterar mer ljus. Precis som ett slätt folieark reflekterar mer ljus än ett ihopknycklat. 

Det här schampot kan du använda någon gång i veckan och låta det sitta i 3 min innan det sköljer ur det.

Jag har inte testat detta än. De flesta silverschampon plockar fram det grå i min botten men jag tänkte testa det innan jag besöker min frisör Daniel nästa gång. Det verkar nämligen väldigt lovande.

Ca. 350 kr/300 ml

Full Replenishing Conditioner

Ett balsam som vårdar, ger näring och lyster. Jag tycker att det funkar bra att ha i hela längderna utan att håret blir tungt.

Ca. 450 kr/250 ml.

Anti-Brass Purple Balm

En inpackning med samma typ av pigment som Anti-Brass Purple Schampoo. Färgen är härligt lila och inpackningen i sig vårdar håret samtidigt som det neutraliserar varma toner.

Ca. 515 kr/200 ml.

Använder du silverschampo? Tycker du att det blir stor skillnad och vilken är din favorit?

Lästips

Jag i lila hår

Hur du ska sopsortera dina skönhetsprodukter