Dalecarlia – SPA i Tällberg

I vackra Tällberg ligger Dalecarlia, ett ljuvligt SPA några timmar norr om Stockholm. Jag besökte Dalecarlia under två nätter och njöt av både deras spa, mat och de fantastiska omgivningarna.

Det är mitt tredje besök i Tällberg. En liten och väldigt vacker by i Dalarna. Sist jag var här besökte jag Åkerblads spa för ett reportage i Aftonbladet. Nu vänder jag istället blicken en kort bit därifrån – mot Dalecarlia.

Jag är här tillsammans med min vän Cissi och vi checkar in i ett ljust och fräscht rum med en fantastisk utsikt över Siljan. Förutom utsikten känns inte rummet associerat med Dalarna men det gör receptionen och restaurangen desto mer.

För att nå spaavdelningen behöver vi gå ut och promenera ner för en kort backe. Vinterns sista snö har lagt sig på marken som en liten protest mot den stundande våren. Det är tyst och vackert omkring oss.

Fasaden på Dalecarlia i Tällberg. Det är snö framför den röda byggnaden.
Solnedgång över Tällberg

Dalecarlia SPA

Inne på spaavdelningen blir vi tilldelade varsin morgonrock och baddräkt. Baddräkten är valfri att använda, vi kunde även ta våra medhavda till skillnad mot Yasuragis regler. Vi smiter förväntansfulla in för att byta om.

Det börjar sisådär. Cissi håller duschslangen fel och skvätter ner hela mig med kläder på och resten av duschrummet. Tur att vi var ensamma just då. Efter dämpade skratt går vi ut i spaavdelningen. Det första som möter oss är en stor pool. Den är lite svalare och skön att simma i. Längs med poolen finns det flera sittgrupper och bakom dem sträcker utsikten över Siljan ut sig. Inredningen på Dalecarlia spa följer ett tema i trä och sten med stora fönster med fantastiskt ljusinsläpp. Till höger finns det två sköna bubbelpooler och längre bort en bastu, även den med utsikt. Jag blir förtjust i en lugn loungedel med breda bäddar där solen värmer oss samtidigt som vi smuttar på varsin grön smoothie. Det är ganska mycket folk när vi är här men ändå en lugn stämning med lågt sorl och glada människor. Klientelet är blandat. Kompisgäng, par, unga och äldre.

poolen med trätak över.
En kvinna sitter på en bädd i loungen och tittar ut över utsikten i Tällberg.
En bubbelpool. Ingen sitter i den. I bakgrunden syns stentegel.
Närbild på två drinkar och ett glas med oliver.

En dörr ut leder oss till utomhusdelen som består av tre mindre varma låga pooler. De är väldigt snygga med en rak form och stenplattor. Det sitter ett stort killgäng i den ena poolen och dricker öl från spabaren. De ser ut att njuta och blev aldrig så högljudda som jag befarade.

Lugn musik strömmar ut från högtalare och när jag sitter i änden av ena poolen når små kalla snöflingor mina bara armar. Kontrasten med den svala luften runt huvudet och det varma vattnet runt kroppen får mig lugn, drar ner min stressnivå och får mig att verkligen njuta av utsikten.

Det är dimma över Siljan. Dimman kommer och går under hela helgen vi är på Dalecarlia. Det kan vara dimma en stund för att vara nästan helt klar sikt över bergen och sjön några minuter senare.

En disig bild över Siljan och bergen i Tällberg.
Närbild på Elin som tittar ut över utsikten i Tällberg
Bild på Elin bakifrån i motljus när hon ligger i poolen. I bakgrunden syns utsikten över bergen i Tällberg.

Jag hade gärna sett något mer på Dalecarlia som till exempel upplevelsedusch, fotmassage eller någon annan mindre aktivitet. Det blir mycket badande. Men det har jag å andra sidan sällan tackat nej till. Ett annat minus jag reagerade på är att det fanns små burkar med body lotion från Kerstin Florian att ta vid spabaren. En i sig jättefin gest. Men det är betydligt enklare och mer hållbart med de stora pumpflaskor som Kerstin Florian brukar ha i omklädningsrummet på sina spahotell. Utöver detta tycker jag att Dalecarlia har ett väldigt fint spa.

Elin Fagerberg tittar in i kameran och ser avslappnad ut. Hon har sitt ljusa hår uppsatt i en knut och en svart baddräkt.

Massage på Dalecarlia i Tällberg

Den andra dagen, efter att ha gått en promenad och besökt de mysiga hantverksbodarna i Tällberg toppar jag vistelsens andra spabesök med en spamassage. Jag får gå in i ett väldigt lugnt och skönt väntrum i väntan på min behandlare.

När det är min tur hänvisas jag en trappa ner och efter att jag har klätt av mig får jag lägga mig på en uppvärmd brits. Rummet är dovt med avkopplande musik och min behandlare har varma händer. Jag somnar nästan.

Spamassage är en mjukare massage än en vanlig klassisk. Behandlaren tar inte i lika hårt och massagen passar dig som lätt spänner dig av en klassisk massage. Den löser inte upp knutor som en klassisk massage gör men den lindrar, lugnar och är väldigt skön. Jag älskar den!

Bild på ett mörkt behandlingsrum för massage med en massagebädd, vit bänk och handdukar bakom.

Det var en otroligt skön behandling. Det enda negativa var att min behandlare gjorde nästan samma massageschema som jag själv brukar göra. Förmodligen har hon också utbildat sig till hudterapeut på Gildaskolan eller spaterapeut via Kerstin Florian, som även är det märke som Dalecarlia använder sig av. Men det var väldigt skönt och lätt värt att lägga till pengarna för massagen.

När den underbara massagen var över hade jag velat vända mig tillbaka och bett om en till från början. Men det var dags att gå upp till väntrummet igen, ta en kopp te, äta färsk frukt och bara andas en stund.

Tips!

Under en massage eller annan kroppsbehandling smörjs din hud in med välgörande oljor eller kräm. Därför är det bra att inte bada eller duscha efteråt utan låta produkterna ligga kvar på huden. Om du kan, försök att få en massagetid i slutet av din inbokade spa-tid. Då hinner du bada innan behandlingen.

Gymmet

Den sista dagen besökte vi gymmet innan det var dags att åka hem. Det ligger i anslutning till spaavdelningen men det går även att gå dit utanför din bokade spa-tid. Det var luftigt, fräscht och välutrustat med både crosstrainer, maskiner, fria vikter, kettleballs och andra redskap. Vägg i vägg med gymmet ligger en yogastudio och dörren dit var öppen. Det fanns yogamattor och var fritt fram att utnyttja rummet. Vi hann med att både gymma och köra några yogapositioner. Det var väldigt skönt! En perfekt avslutning på vårt besök.

Gymmet på Dalecarlia i Tällberg med kettleball och andra redskap.

Skulle jag välja att åka hit igen?

Absolut! Hellre förr än senare. Jag kan varmt rekommendera ett besök på Dalecarlia. För dig som gillar att åka skidor är skidor med spa efter en perfekt kombination. Alternativt firar du midsommar i trakten och lyxar till det med spa. Eller gör du som jag och besöker Tällberg och Dalecarlia när helst det passar. Hotellet är absolut värt ett besök i sig. Jag är sugen på att kombinera mitt besök här med vandring nästa gång.

Tällberg

Tällberg är en liten turistort belägen mellan Leksand och Rättvik. På sluttningar ner mot Siljan ligger små röda och bruna timmerhus och stugor. Flera av dem är hantverksbodar och andra kaffestugor. Det finns en handfull restauranger och hotell här. Det är bara några hundra bofasta i Tällberg men över 250 000 turister besöker byn årligen.

Lästips – SPA

Mitt besök på Kosta Boda Art Hotel

Mitt besök på Fågelbrohus