Vitamin C i hudvård – vi nördar ner oss i vitaminet

Vitamin C är en av de mest klassiska ingredienserna i hudvårdsprodukter. Men vad gör egentligen vitaminet för huden?

C-vitamin är en antioxidant som hjälper till att skydda huden mot påverkan av bland annat luftföroreningar. Den hjälper också till att släta ut hudtonen, ge lyster och är kollagenstärkande . Den hjälper också till att hålla fuktbalansen i huden och få huden att motstå ålderstecken längre.

Det finns flera olika typer av Vitamin C. Den variant som det har forskats mest på är askorbinsyra (L ascorbic acid, E3000). Den ska bland annat vara verksam mot pigmentfläckar, slapp hy och för att ge kollagenet en boost. C-vitaminderivat är utvecklade för att vara lite snällare mot huden än ren askorbinsyra. De har också en bättre förmåga att tränga ner längre ner i huden (Dermis). Askorbylpalmitat och magnesiumaskorbylfosfat är två av dem varav den sistnämnda är bäst för att öka kollagensyntesen, alltså det som ger huden dess fasthet. C-vitaminet hjälper bland annat till att korslänka kollagenet och hjälpa till att aktivera själva processen kollagensyntes som är beroende av vitamin C. Kollagen är ett protein som består av flera olika aminosyror. Det är främst aminosyrorna prolin och lysin som vägrar fungera utan askorbinsyra.

C-vitamin är bra i hudvård för:

  • Kollagensyntesen
  • Ge lyster
  • Jämna ut hudtonen
  • Minska hyperpigmentering
  • Skydda mot fria radikaler

Men Vitamin C är instabilt och svårhanterligt. Många är de forskare som har svurit över vitaminet i sina labb. Det är väldigt flyktigt och försvinner snabbt ur produkten om den inte är stabiliserad. Därför erbjuder flera hudvårdsföretag produkter med C-vitamin i pulverform, engångskapslar eller produkter i vattentäta förpackningar.

Vitaminet fungerar precis på samma sätt i mat – kokar du broccolin försvinner den största mängden av Vitamin C. Precis på samma sätt om du skär upp paprikan och lägger in en bit i kylskåpet utan att plasta in den – C-vitaminet oxiderar.

En röd paprika innehåller hela 144 mg C-vitamin så mumsa på! 

Vitamin C är en vattenlöslig vitamin vilket betyder att det överskott du äter kissas ut. Det går inte att lagra vitaminet i kroppen och därför behöver vi få i oss det regelbundet.

Det är viktigt att få i sig vitaminet via maten, både för huden, järnupptaget och för uppbyggnaden av benvävnad. Se till att få i dig minst 75 mg om dagen. Om du är rökare behöver du betydligt mer. Glöm inte att huden får alla näringsämnen sist då det finns andra funktioner i kroppen som är betydligt viktigare.

C-vitamin finns i bland annat nypon, paprika, svarta vinbär, havtorn och citrusfrukter.

Vitamin C i hudvårdsprodukterHär ser du ett gäng hudvårdsprodukter med vitamin C. C-Tetra Vitamin C Day Cream från Medik8, Fresh Pressed 7-day System With Pure Vitamin C från Clinique, Flavo-C Forte Serum från Auriga, Tri Vita C30 från Dermaceutic, Vitamin C+ Antagning Booster från Exuviance och Vitamin C Booster från SkinPlan. De två sistnämnda är C-vitamin i pulver som du tillsätter till din vanliga ansiktskräm. Smart! 

Lär dig mer om torr hud, fet hud och blandad hud.